Mindegyikük egyaránt úgynevezett vízben oldódó vitamin, közös jellemzőjük, hogy a szervezet nem képes őket sokáig tárolni, ezért a rendszeres bevitelükről, pótlásukról folyamatosan gondoskodni kell.
Ideálisan a napi egyedi igényt fedezi a bevitt mennyiség. A vitaminok nem hasznosuló része a vizelettel távozik a szervezetből. Ezen oknál fogva a táplálékkal bevitt túladagolás veszélye csekély, viszont a hiánytünetek, hiánybetegség megjelenése a nem elégséges bevitel miatt reálisan előfordulhat.
B-vitamin típusok és a legjellemzőbb élelmiszer-források, melyek tartalmazzák őket:
B-vitamin típus: Táplálék források:
B1-vitamin (tiamin) sörélesztő, teljes kiőrlésű gabonák, húsok, tej, máj, zöldségek, dió
B2-vitamin (riboflavin) sörélesztő, sötétzöld leveles zöldségek, tejtermékek, húsok, hal
B3 vitamin (nikotin sav) sörélesztő, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, húsok, hal
B5 vitamin (pantoténsav) sörélesztő, minden élelmiszer
B6-vitamin (piridoxin) sörélesztő, húsok, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, tojás
B9 vitamin (folsav) sörélesztő, teljes gabonák, gyümölcsök, zöldségek, tej, húsok
B7 vitamin (Biotin) sörélesztő, máj, vese, tejtermékek, tojás
B12- vitamin (cianokobalamin) sörélesztő, állati eredetű élelmiszerek,(mikroorganizmusok)
Számos felsorolt élelmiszer egyszerre több B-vitamint, vagy mindegyiket egyaránt tartalmazza, mely komplex hatásuk kialakítása szerint ideális, mivel a legtöbb B-vitamin az élelmiszernek energiává történő átalakításában vesz részt.
Pótlásukról is együttesen célszerű gondoskodni, ahogy a teljes értékű táplálékban is együttesen fordulnak elő. Külön valamely B-vitamin pótlása abban az esetben lehet indokolt, ha az egyedi élethelyzet szerint a vitamin egyedi, specifikus hatására van szükség.
Hiányukat elősegítő tényezők:
- Időskor: felszívódásuk akadályoztatott lehet, romlik
- Fokozott fizikai aktivitás, terhesség, szoptatás esetén
- Fokozott folyadékvesztés során :
– tea, kávé, alkohol fogyasztása segíti a kiürülésüket
– diabétesz is járhat fokozott vizelet ürítési kényszerrel, mely a kiürülésüket támogatja
- Stressz helyzetben fokozódik a felhasználás
- Antibiotikum szedése
- Fehérjét nem fogyasztó vegetáriánus életmód követése
- dohányzás
B-VITAMIN KOMPLEX szervezetünkre gyakorolt , igazolt hatásai
- Koenzimekként működnek, segítenek az enzimeknek a kémiai reakcióba lépésben más anyagokkal, valamint részt vesznek az energiatermelésben.
- Segítenek fenntartani az idegek, a bőr, a szem, a haj, a máj egészségét, valamint egészséges izomtónust, gyomor-bél traktust, megfelelő agyműködést támogatnak.
- Hasznosak a depresszió, szorongás enyhítésében.
Főbb hatásaik típusonként
- B1-vitamin: szükséges a zsírok, szénhidrátok, alkohol átalakulási folyamataihoz , energiát generál, létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer ( tanulás), az izmok, és a szív normális működésében. Hányinger megelőzésében is hatékony.
- B2-vitamin: A vas felszívódásának elősegítése, vörösvérsejt képződés, hormonok képződése, izom energia forrásának képződése. A normál növekedésre hatással van. Idősek memóriáját javíthatja. A nyálkahártyák, bőr, szemek, köröm, haj, idegrendszer normál működését támogatja. Terhességben, szoptatás alatt a magzatra is jótékony hatásokat hordoz.
- B3-vitamin: részt vesz az izomzatnak energiát biztosító folyamatokban, a zsírok átalakulásában, a szövetlégzés és méregtelenítési folyamatokban. Több mint 50 ismert kémiai folyamatot támogat. Antioxidáns hatása is van.
- B5- vitamin : Részt vesz a D-vitamin szervezeten belüli előállításában és a vörösvérsejtek valamint egyes hormonok előállításában is. Szénhidrátok és zsírok előállításában alapvető szerepe van.
- B6-vitamin : Részt vesz az izomzatnak energiát biztosító folyamatokban épp úgy, mint fehérjéket, zsírokat érintő átalakítási folyamatokban. A többi B-vitaminnal együtt alkalmazva erősíti az immunrendszert.
- B7- vitamin: Alapvető hatású az energia nyerő folyamatokban, a fehérje alkotóelemek átalakításában valamint a zsírok alkotóelemeinek előállításában. Szükséges az egészséges haj növekedéséhez.
- B9–vitamin: Szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék képzésében, az aminósavak és nukleinsavakat érintő folyamatokban. Megfelelő mennyiségben biztosított jelenléte terhességben illetve újszülötteknél elengedhetetlen.
- B12- vitamin: A vörösvérsejtek előállításában részt vesz, ezáltal hatékonyan támogatja a vérszegénység megszüntetését(1934 Orvosi Nobel díj). Hatással van az idegrendszeri folyamatokra is, az idegsejtek kialakulási, regenerálódási folyamatában. Terhességben, szoptatás során a bevitel megfelelősége elengedhetetlen, hogy elegendő álljon rendelkezésre.
Az összefoglaló a fellelhető szakirodalmi forrásanyagok felhasználásával, a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint készült. Az anyag zárásának időpontja: 2017. május 26. A leírásban található információk nem helyettesítik az egészségügyi szakemberek tanácsait! Személyre szabott javaslatokért, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!