Mindegyikük egyaránt úgynevezett vízben oldódó vitamin, közös jellemzőjük, hogy a szervezet nem képes őket sokáig tárolni, ezért a rendszeres bevitelükről, pótlásukról folyamatosan gondoskodni kell.

Ideálisan a napi egyedi igényt fedezi a bevitt mennyiség. A vitaminok nem hasznosuló része a vizelettel távozik a szervezetből.  Ezen oknál fogva a táplálékkal bevitt túladagolás veszélye csekély, viszont a hiánytünetek, hiánybetegség megjelenése a nem elégséges bevitel miatt reálisan előfordulhat.

B-vitamin típusok és a legjellemzőbb élelmiszer-források, melyek tartalmazzák őket:

  B-vitamin típus:                     Táplálék források:

B1-vitamin (tiamin)           sörélesztő, teljes kiőrlésű gabonák, húsok, tej, máj, zöldségek, dió

B2-vitamin (riboflavin)     sörélesztő, sötétzöld leveles zöldségek, tejtermékek, húsok, hal

B3 vitamin  (nikotin sav)    sörélesztő, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, húsok, hal

B5 vitamin (pantoténsav)     sörélesztő, minden élelmiszer

B6-vitamin (piridoxin)        sörélesztő, húsok, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, tojás

B9 vitamin (folsav)          sörélesztő, teljes gabonák, gyümölcsök, zöldségek, tej, húsok

B7 vitamin (Biotin)          sörélesztő, máj, vese, tejtermékek, tojás

B12- vitamin (cianokobalamin) sörélesztő, állati eredetű élelmiszerek,(mikroorganizmusok)

Számos felsorolt élelmiszer egyszerre több B-vitamint, vagy mindegyiket egyaránt tartalmazza, mely komplex hatásuk kialakítása szerint ideális, mivel a legtöbb B-vitamin az élelmiszernek energiává történő átalakításában vesz részt.

Pótlásukról  is együttesen célszerű  gondoskodni, ahogy a  teljes értékű táplálékban is együttesen fordulnak elő. Külön valamely B-vitamin pótlása abban az esetben lehet indokolt, ha az egyedi élethelyzet szerint a vitamin egyedi, specifikus hatására van szükség.

Hiányukat elősegítő tényezők:

  • Időskor: felszívódásuk akadályoztatott lehet, romlik
  • Fokozott fizikai aktivitás, terhesség, szoptatás esetén
  • Fokozott folyadékvesztés során :
    – tea, kávé, alkohol fogyasztása segíti a kiürülésüket
    – diabétesz is járhat fokozott vizelet ürítési kényszerrel, mely a kiürülésüket támogatja
  • Stressz helyzetben fokozódik  a felhasználás
  • Antibiotikum szedése
  • Fehérjét nem fogyasztó vegetáriánus életmód követése
  • dohányzás

B-VITAMIN KOMPLEX  szervezetünkre gyakorolt , igazolt hatásai

  • Koenzimekként működnek, segítenek az enzimeknek a kémiai reakcióba lépésben más anyagokkal, valamint részt vesznek az energiatermelésben.
  • Segítenek fenntartani az idegek, a bőr, a szem, a haj, a máj egészségét, valamint egészséges izomtónust, gyomor-bél traktust, megfelelő agyműködést támogatnak.
  • Hasznosak a depresszió, szorongás enyhítésében.                                                        

Főbb hatásaik típusonként                                                                        

  • B1-vitamin: szükséges a zsírok, szénhidrátok, alkohol átalakulási folyamataihoz , energiát generál, létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer ( tanulás), az izmok, és a szív normális működésében. Hányinger megelőzésében is hatékony.
  • B2-vitamin: A vas felszívódásának elősegítése, vörösvérsejt képződés, hormonok képződése, izom energia forrásának képződése. A normál növekedésre hatással van. Idősek memóriáját javíthatja. A nyálkahártyák, bőr, szemek, köröm, haj, idegrendszer normál működését támogatja. Terhességben, szoptatás alatt a magzatra is jótékony hatásokat hordoz.
  • B3-vitamin: részt vesz az izomzatnak energiát biztosító folyamatokban, a zsírok átalakulásában, a szövetlégzés és méregtelenítési folyamatokban. Több mint 50 ismert kémiai folyamatot támogat.   Antioxidáns hatása is van.
  • B5- vitamin : Részt vesz a D-vitamin szervezeten belüli előállításában és a vörösvérsejtek valamint egyes hormonok előállításában is. Szénhidrátok és zsírok előállításában alapvető szerepe van.
  • B6-vitamin : Részt vesz az izomzatnak energiát biztosító folyamatokban épp úgy, mint fehérjéket, zsírokat érintő átalakítási folyamatokban. A többi B-vitaminnal együtt alkalmazva erősíti az immunrendszert.
  • B7- vitamin: Alapvető hatású az energia nyerő folyamatokban, a fehérje alkotóelemek átalakításában valamint a zsírok alkotóelemeinek előállításában. Szükséges az egészséges haj növekedéséhez.
  • B9vitamin: Szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék képzésében, az aminósavak és nukleinsavakat érintő folyamatokban. Megfelelő mennyiségben biztosított jelenléte terhességben illetve újszülötteknél elengedhetetlen.
  • B12- vitamin: A vörösvérsejtek előállításában részt vesz,  ezáltal hatékonyan támogatja a vérszegénység megszüntetését(1934 Orvosi Nobel díj). Hatással van az idegrendszeri folyamatokra is, az idegsejtek kialakulási, regenerálódási folyamatában.  Terhességben, szoptatás során a bevitel megfelelősége elengedhetetlen, hogy elegendő álljon rendelkezésre.

 

Az összefoglaló a fellelhető szakirodalmi forrásanyagok felhasználásával, a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint készült. Az anyag zárásának időpontja: 2017. május 26. A  leírásban található információk nem helyettesítik az egészségügyi szakemberek tanácsait! Személyre szabott javaslatokért, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!