A gerinc azzal, hogy az ember két lábra állt, nagy terhet vállalt magára. A test tartóoszlopává vált, a legfontosabb szervek is közvetve a gerincet terhelik. Így a mellkasnak is oszlopa, a has és a kismedencei szervek is a gerincre vannak felfüggesztve. Az ágyéki gerinc, azaz a derék helyzeténél fogva nagy terhet tart, hiszen a nyaki és háti gerinc is ránehezedik – ezért is hajlamosabb a fájdalomra.

A csigolyák nyúlványai lencsényi kis ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz, így könnyen el tudnak mozdulni – ezt hívják becsípődésnek.

Ilyenkor rossz mozdulatra pl. előrehajláskor, emeléskor „beáll” a derék.

Az izmok úgy próbálják védeni a gerincet a nagy fájdalomtól, hogy – mint egy gipszrögzítés- begörcsölnek, tartják a gerincet s nem engedik tovább elmozdulni. Ez jól látható kényszertartással jár.  Később már az izomgörcs okozza a panaszt.

Az anamnézis arra utal, hogy hogyan kezdődött, illetve mi váltotta ki a fájdalmat.

Fizikai terhelés okozta-e a fájdalmat: nehéz tárgyak cipelése, emelése, sok hajolással járó munka vagy sport, hirtelen mozdulat stb.

Kortól függetlenül a deréktáj hidegre is érzékeny: egy huzatos hely, izzadság után hideg levegő, klíma berendezés, helytelen öltözet s a keresztcsonti ízületek begyulladhatnak. Ez a fájdalom az érintett oldalon az alsó végtagba is kisugározhat.

A talp boltozata is kihat a derékra, sokszor a lúdtalp, a bokasüllyedés is lehet a panasz oka. 

Ez esetben, főleg állásnál, gyaloglásnál olyan érzése van a páciensnek, mintha nehéz súlyok lennének a derekára kötve, s azokat húzná maga után. Ezek a panaszok pihenésre gyorsan szűnnek.

Derékfájás diagnosztika

Legfontosabb a fizikális vizsgálat és a pontos anamnézis a baj megállapítására. A gerinc alakját, görbületeit, kényszertartást kell először megtekinteni. Ezt követően az izmokat vizsgáljuk, melyek a gerincet két oldalt oszlopszerűen tartják, s ideális esetben szimmetrikusak, nem kemények. Majd a gerinc mozgását vizsgáljuk előrehajlás, oldalirányú elhajlás, hátrahajlás és csavarás közben.

Diagnosztikus eljáráshoz elsősorban álló röntgenfelvételre van szükség.  Ezt követheti labor, immunológiai vizsgálat, CT, ill. mágneses rezonancia vizsgálatok is szóba jöhetnek.

A differenciáldiagnosztikában kivizsgálás során figyelembe kell venni, hogy a kismedencei szervek betegségei – főleg nőknél- kisugározhatnak a derékra. De a vese, epekő panaszok is okozhatnak derékfájást. A gerincsérv, csigolya áttét is itt fájdalmas.  Gyakori a csontritkulás, mely szintén gerincet érint elsősorban.

Derékfájás szövődményei

Nem megfelelően és nem időben kezelt betegnél a gerinc eldeformálódhat, a csigolyák összeroppanhatnak, olyan elváltozások jöhetnek létre, ami egész életre meghatározza az illető állapotát és a panaszoktól gyakran már nem tud megszabadulni, esetleg az erősségük változik időnként. A csigolyák közti porckorongok deformálódhatnak, veszíthetnek rugalmasságukból.

Derékfájás kezelése

Természetesen függ attól, hogy mi okozza a fájdalmat, hogy mi a diagnózis.

Akut fájdalomnál elsősorban a beteg nyugalomba helyezése, azaz fektetés. Nem szükséges már kemény szekrényajtón feküdni, inkább javasolt a hát párnákkal való megtámasztása és a lábszár megemelése. Tehát V alakban javasolt pihenni. Helyi kezelésként otthon nem-szteroid krémek, gélek használata, esetleg fájdalomcsillapító- és izomlazító gyógyszerek szedése jöhet szóba.

Javult állapotban lehet medenceövvel függőleges helyzetben mozogni, fizioterápiás kezelésekre járni: UH, TENS, mágnes, interferencia jöhet szóba.

A masszázs segít az izomgörcs oldásában.

A gerinc az a szervünk, melynek jó állapotáért a legtöbbet mindenki maga tud megtenni.Maga a csontos gerinc a szalagok és a porckorongok állapotán keveset tudunk változtatni. Fontos tudni, hogy gerincünk csak akkor van függőleges, egyenes és szimmetrikus helyzetben, ha erős izomköteg tartja meg. Ezt az izomköteget mindenkinek magának kell megszerezni, nem lehet receptre felírni, TV shopban megrendelni.

Elsősorban javasolt az izomzat erősítésére a rendszeres úszás. Ilyenkor a testre ható felhajtóerő miatt a csigolyák kissé eltávolodnak, a gerinc megnyúlik, és az izmok dolgoznak. Legjobb a hátúszás, a mellúszás pedig csak akkor, ha a fej is a vízben van.

A rendszeres gerinctorna is sokat segíthet. Szakembertől, azaz gyógytornásztól kell megtanulni, lehetőleg testre szabottan, egyénileg és ezt követően akár otthon is minimum heti háromszor végezni. (Pl. Schroth-, McKenzie torna stb.)

Segíthet a denevérpad, a bordásfal használata is. Arra ügyeljünk, hogy bármilyen mozgást, sportot, kondizást végzünk, lehetőleg plusz súllyal ne terheljük a gerincünket.

Hazánk bővelkedik gyógyfürdőkben, balneoterápiás intézményekben, vegyük igénybe ezeket. Jó hatású a súlyfürdő (kivéve, ha csigolya elcsúszás áll fenn!), a csoportos vízi torna, masszázs, iszapgöngyölés, tangentor.

A gerinc védelmét már csecsemőkorban el kell kezdeni.

Gyermekeinket, unokáinkat már születésüktől fogva védjük a gerinc-deformitástól. Ügyeljünk arra, hogy vízszintesen feküdjenek, s ne autósülésekben, etetőszékben, hintában töltsék a napjukat a kisdedek.  Ezeket csak akkor használjuk, amikor utazunk velük, etetjük őket stb. Születéskor a gerincnek nincsenek meg a fiziológiás görbületei. Ez azt jelenti, hogy oldalnézetből egy nagy görbület látszik, ha függőleges helyzetbe húzzuk a babát. Az elsőt, a nyak szép ívét, homorulatát akkor alakítja ki a csecsemő, amikor hason fekve a fejét emelgeti. Mindig hagyjunk helyet a vízszintes mozgásra! A mászásnál alakul az ágyéki homorulat és a hát szép íve. Ha holdkompba, járássegítőbe akasztjuk a kisdedeket, akkor ahelyett, hogy vízszintesen izmosodna és homorítaná-, domborítaná a gerincét, a gerinc egy nagy „púp” lesz.

Babakocsit csak nagy kerékkel vásároljunk és magas legyen a babát tartó része, jó rugózással. A kis kerekeknél az út legkisebb egyenetlensége is nagy vibrációt okoz. A porckorongok már ekkor sérülhetnek, rugalmasságukból veszíthetnek, s egyre fiatalabb korosztályt érint a gerincsérv kialakulása.

Egészséges életmódot, panaszmentességet kívánok mindenkinek!

 

Az összefoglaló a fellelhető szakirodalmi forrásanyagok felhasználásával, a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint készült. Az anyag zárásának időpontja: 2017. május 26. A  leírásban található információk nem helyettesítik az egészségügyi szakemberek tanácsait! Személyre szabott javaslatokért, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!