50 éves vagyok, egyre többet fáj a térdem, nehezen állok fel ülésből és a lépcsőn lefelé járás is fájdalmas. Mit kellene tennem?

A több évtizedes igénybevétel, az esetleges alkati tényezők, pld: láb o vagy X állása, a megnövekedett testsúly elkoptatják az ízületi porcot, felrostozódik, majd elkopik. A combcsont és a lábszárcsont felszíne közvetlenül érintkezik egymással és ez terhelési típusú fájdalmat okoz. A belső szalagok sérülése miatt ízületi instabilitás, túlmozgás keletkezik, a csontos felszínek a külső teherviselő területeken csontos kapcsokat képeznek, így próbálják a térdízületet stabilizálni. A fájdalom miatt a térd mozgásai beszűkülnek, bizonyos izmok megrövidülnek, a térdhajlító izmok gyengébbek lesznek, ez magyarázza azt az érzést „mintha kiesne a lábam alólam”.

Mint látjuk, ekkor már összetett problémáról van szó.

Mindenképp érdemes reumatológus szakorvoshoz fordulni. A szakorvos pontosan felméri a paciens állapotát, az ízületi kopás súlyosságát, beleértve a lágyrészek és az izmok állapotát is, kizárja azokat az anyagcsere és csontbetegségeket, amelyek tovább rontják a térdízület állapotát, és közösen alakítanak ki kezelési tervet.

Mindenképpen szükséges terheléses térdfelvétel elkészítése, és esetleg UH vagy MRI vizsgálat a porcos állomány és a belső szalagok állapotának feltérképezésére.

Mit tehetek az állapotom javításáért?

Első lépés az életmódváltás:

Testsúlycsökkentés, a túlerőltetés, a hosszan tartó állás, a nehéz teher cipelésének elkerülése.

Ha szükséges talpbetét, de mindenképpen puha talpú 2-3 cm-es sarkú, a bokát jól megtámasztó cipő viselése, az izomegyensúly felborulása és súlyos fájdalmak esetén a beteg ízület tehermentesítésére bot, guruló járókeret, térdízületi lazaság esetén térdtok viselése javasolt.

Rendszeres gyógytorna végzése otthon, a térd körüli izmok erősítése, az állóképesség javítása. Fontos, hogy a gyakorlatokat gyógytornász segítségével tanuljuk meg, és évente 2-3 alkalommal érdemes részt venni kiscsoportos térd és csípőtornában is.

Hogyan csökkenthetők a fájdalmaim?

Vény nélkül kapható krémek és tapaszok itt már csak enyhe fájdalmak esetén segítenek.

A közepesen súlyos arthrosisban is szükség van jó minőségű, komplex porcanyagcsere javítók szedésre, melyek kalciumot és D vitamint is tartalmaznak (a glükozamin és a chondroitin mellett), a porc alatt lévő csont állapotának javítására is alkalmasak.

Gyógyszerek közül először a vény nélkül paracetamol tartalmú, majd orvos ellenőrzés mellett a kúraszerűen orvos ellenőrzés mellet NSAID-ok szedése javasolt.

Gyulladásos tünetek esetén a helyileg adott szteroid injekciók adás is szóba jön – ezek gyorsan és tartósan csökkentik a fájdalmat megfelelő adagolás esetén. Természetesen cukorbetegek csak szoros vércukor szint ellenőrzés és az inzulin adagjának emelése mellett kaphatják.

Ha a fájdalom miatt súlyos mozgáskorlátozottság alakul ki, és romlik a páciens életminősége, kábító fájdalomcsillapító tapaszokat ajánlhat az orvos. Ezek nagyon hatékonyan csökkentik a fájdalmat, a melléhatások nem súlyosak, és nincsen hozzászokás – nem szükséges a tapaszok számának emelése.

Az ízületbe adott hyaluronsav az ún. ízületi feltöltés még közepesen súlyos állapotban is csökkenti a fájdalmat, javítja a mozgásképességet.

Érdemes igénybe venni fájdalomcsillapító, keringésjavító, izomerősítő fizikoterápiás kezeléseket is akár gyógyfürdővel is kiegészítve – itt is fontos a kúraszerű alkalmazás: 2-3 hónapon keresztül heti 2-3 alkalommal kell részt venni a kezeléseken. A hét végi 2-3 napos wellness a relaxációt és regenerációt segíti elő, terápiás hatása a mozgásszervi betegségekben nincsen.

RTG terápia is igénybe vehető évente 1 alkalommal, komoly fájdalomcsillapító hatása van, ezzel segít a fizikai aktivitás megőrzésében.

Mit sportolhatok?

Javasolt a kerékpározás a szabadban, akár szobakerékpáron is, kis ellenállással szemben jól beállított ülés és pedálmagassággal- és fokozatosan emelve az aktivitást: naponta legalább 20-30 percet kell tekerni.

Hátúszás és a mellúszás lábtempója terhelheti a térdízületet.

Nodic walking: speciális bottal végzett ízületkímélő és kalóriaégető séta, jó minőségű cipőben, heti 2-3 alakalommal legalább 40-50 perces edzések. Csatlakozzon amatőr nordic walking klubhoz, sétáljanak együtt!

Ha mindezek nem vezetnek eredményre, és úgy érzi a fájdalom mellett az életminősége is romlik, nem tud lépcsőn lefelé menni, közeledési eszközre felszállni, öltözködésben segítséget igényel, mert cipőjét és zokniját nem tudja felvenni – érdemes ortopéd sebészt felkeresni, aki eldöntheti, hogy szóba jön-e Önnél műtéti megoldás.

 

Az összefoglaló a fellelhető szakirodalmi forrásanyagok felhasználásával, a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint készült. Az anyag zárásának időpontja: 2017. május 26. A  leírásban található információk nem helyettesítik az egészségügyi szakemberek tanácsait! Személyre szabott javaslatokért, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!