Még csak 30 éves vagyok, és már fájnak a térdeim. Mi lehet az oka?

A legtöbb sporttevékenység értendő ez az amatőr és a professzionális sportra is, túlerőltetéshez, a megfelelő bemelegítés és nyújtás, valamint a gyakorlatok precíz kivitelezésének hiányában mikro sérülésekhez vezet.

A nem megfelelő spoteszköz például speciális cipő hiánya is növeli ennek veszélyét.

Térdeléssel járó fizikai munka végzése, a sok lépcsőzés, létrára mászás pl: kőműves, víz és gázszerelő, szobafestő is hozzájárulhat a szalagok sérüléséhez és korai porckopáshoz.

Mi állhat a tünetek hátterében?

A térd külső vagy belső oldalán érzett erős fájdalom, helyi nyomásérzékenység oka a szalagok illetve a belső meniscusok sérülése is lehet. Ha az íntapadás helyén ehhez csonthártyagyulladás is társul, sokszor éjszakai fájdalom jelentkezhet.

Ha a belső porcból a meniscuból egy kis darab leszakad, a térdízületben folyadék termelődik, a térd bedagad. Átmeneti járásképtelenség is jelentkezhet.

Mi a teendő?

Helyezzük az érintett végtagot nyugalomba, használjunk recept nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémet vagy tapaszt, jegeljük /a mélyhűtőben lefagyasztott konyharuhával körbe tudjuk borogatni a térdet és felolvad pontosan annyi idő alatt, ami a jegelés kívánatos ideje/.

Ha ez nem eredményes, vegyünk szintén vény nélküli gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tablettát a patikában.

Ha 4-5 nap alatt a fájdalmak nem csökkenek,  forduljunk ortopéd szakorvoshoz vagy sportorvoshoz, aki a klinikai vizsgálat után egyéb diagnosztikai vizsgálatot  /RTG, ízületi UH,MRI/ javasolhat, elektorterápiás kezelést és gyógytornát írhat elő a fájdalom csökkentésére, a szalagok és az izmok erősítésére, regenerálására. Ha szükséges, átmenetileg speciális térdvédő /brace/ vagy térdtok, és hosszabb távon betét viselését is javasolhatja.

Igyekezzünk betartani az utasításokat, menjünk el a kontrollra, akkor is, ha már úgy érezzük, hogy meggyógyultunk.

Hogyan előzhetjük meg a panaszok kiújulását?

Változtassunk életmódot!

Tanuljuk meg pontosan a gyakorlatok kivitelezését!

Tanuljuk meg a térdízületet stabilizáló izmokat erősítő gyógytornát és tornázzunk otthon heti 3-4 alkalommal 5-20 percet.

Használjunk mindig az alkalomnak megfelelő cipőt hosszabb sétához, kiránduláshoz, speciális cipőt a különböző sport tevékenységekhez. Ha szükséges hordjunk a bokát és a lábszár szalagjait megfelelő pozícióban tartó betétet – gyógyászati segédeszköz boltban készítenek egyedi betéteket méretvétel után és szívesen adnak szakértői tanácsot.

Nehéz fizikai munkához használjunk térdvédőt és a térd alá tegyünk rugalmas párnát.

Ha ismételten húzódásokat, sérüléseket szenvedünk el sportközben, kérjük személyi edző segítségét, hogy megtanuljuk precízen végrehajtani a gyakorlatokat! Mindig melegítsünk be és nyújtsunk a sportolás végén!

Ha edzőterembe járunk, kérjünk segítséget a terembe dolgozó edzőtől, hogy hogyan tudjuk térdünk tehermentesítése mellett egyéb izmainkat fejleszteni.

Ügyeljünk a testsúlyunkra – ez ebben az életkorban még könnyebben megy!

Ha rendszeresen sportolunk vagy nehéz fizikai munkát végzünk, szedjünk porcanyagcsere javító készítményt, válasszunk olyat ami a  hatóanyagokat megfelelő összetételben és koncentrációban tartalmazza, segíti a porc regenerációt és erősíti a porc alatti csontot is!

Mikor forduljunk sürgősen orvoshoz?

Ha elestünk és térdünket beütöttük, és erős fájdalmaink vannak, vagy a térdünk bedagad, forduljunk traumatológus szakorvoshoz.

Ha előzetes sérülés vagy túlterhelés nélkül térdduzzanat jelentkezik, és ehhez egyéb ízületeink fájdalmas duzzanata társul. Például derékfájdalom és/vagy a vállak, illetve a bokák duzzanata, forduljunk reumatológus szakorvoshoz, mert az oka tisztázásához részletes kivizsgálás szükséges.

 

Az összefoglaló a fellelhető szakirodalmi forrásanyagok felhasználásával, a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint készült. Az anyag zárásának időpontja: 2017. május 26. A  leírásban található információk nem helyettesítik az egészségügyi szakemberek tanácsait! Személyre szabott javaslatokért, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!