A zeaxanthin a természetben is megtalálható, karotinoidok közé tartozó vegyület, amely leggyakrabban kémiailag rokon vegyületével, a luteinnel együtt fordul elő. A zeaxanthint elsősorban a látásnál betöltött szerepéről ismert: a retinában (recehártya, látóideghártya) több mint 40 fontos karotinoid található meg, ezek közül a lutein és zeaxanthin van jelen a legnagyobb arányban.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem határozott meg ajánlott napi beviteli értéket, illetve biztonságos napi legfelső beviteli mennyiséget. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósághoz (EFSA) benyújtott adatokalapján akár 0,75 mg/kg napi mennyiség is tolerálható, ami kb. 53 mg-ot jelent egy átlagos 70 kg-os tömegű személy esetén [1].

Terhesség és a mangán

Zeaxanthin terhes és szoptatós nőknél történő szedése tekintetében nem áll rendelkezésre információ, ezért a szedés megkezdése előtt javasolt az orvossal történő előzetes konzultáció.

Hiány tünetei

Emberben kifejezetten zeaxanthin hiányt még nem dokumentáltak eddig, így hiányának nincsenek kifejezett tünetei. Azonban időskori makuladegenerációhoz kapcsolódóan széles körben alkalmazzák a zeaxanthint. A betegség legkorábbi tünete a torzlátás, egyenes vonalak hirtelen elgörbülése, ami súlyos esetben, megfelelő kezelés nélkül akár vaksághoz is vezethet.

Szervezetben betöltött szerepe

A zeaxanthin szemészetben való alkalmazásáról szóló tudományos cikkek száma folyamatosan gyarapszik. Elsősorban az időskori makuladegeneráció terápiája és megelőzése kapcsán kutatják a felhasználási lehetőségeit. (A problémát a szakorvosok sokszor AMD-ként is nevezik, az angol Age-related Macula Degeneration kifejezés rövidítéseként.) Az időskori makuladegeneráció a gazdaságilag fejlettebb országokban a vakság egyik leggyakoribb oka [2]. Egy 2015-ös magyarországi felmérés előzetes eredményei szerint (Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika országos reprezentatív felmérése) az ötven évnél idősebbek közül csaknem 33 ezer ember vak és több mint 218 ezer látássérült.

A betegség folyamán a látóhártya (retina) legkifinomultabb része a sárgafolt (macula lutea) – amely az éleslátásért felel– a korral előrehaladva károsodik, melynek oka pontosan nem tisztázott. Mivel a betegség a látóhártyának csak ezt a területét érinti, a betegek kezelés nélkül elveszítik olvasóképességüket, centrális látásukat, de a perifériás látás a betegség végstádiumában is megmarad.

Delcourt és munkatársai által végzett „POLA” elnevezésű tanulmányt 899 betegen végezték el Franciaországban. Megfigyelték, hogy azon betegeknél, ahol nagyobb koncentrációban volt jelent a szervezetben a zeaxanthin (>0,09 μM), ott 93%-kal csökkent az AMD és 75%-kal a szürkehályog (katarakta) kialakulásának veszélye a kisebb szérum koncentrációjú (<0,04 μM) betegekhez viszonyítva [3].

Egy másik 380 főn végzett tanulmányban 66-75 éveseket vizsgáltak az Egyesült Királyságban, ahol szignifikáns kapcsolatot találtak az AMD rizikójának csökkenése és a plazma zeaxanthin koncentrációja között. A vizsgált betegeknél a legalacsonyabb és legmagasabb zeaxanthin koncentrációval rendelkezőket egymáshoz viszonyítva körülbelül duplájára nőtt az időskori makuladegeneráció kialakulásának a kockázata a tanulmány szerint [4].

Forrás

A legnagyobb mennyiségben sötétzöld levelű zöldségek (például: kelkáposzta, spenót, fehérrépa zöldje, kelkáposzta, római saláta, zsázsa, mángold, mustár) tartalmaznak zeaxanthint. Fontos a tojást is megemlíteni, mivel egyes tanulmányok szerint jobb forrásnak tekinthető, mint a gyümölcsök és zöldségek, mivel magas zsírtartalma révén jobban felszívódik a szervezetbe a zeaxanthin tartalma [5-6]. Emellett még kisebb mennyiségben különböző gabonafélékben fordul elő zeaxanthin. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium közzétett egy listát, amelyen keresztül kiszámítható, hogy melyik zöldségnek vagy gyümölcsnek mekkora a zeaxanthin tartalma [7].

Zeaxanthin felszívódása

Egy vizsgálat következtetéseinek alapján megállapítható, hogy életünk során (3-95 év között) ugyanakkora marad a zeaxanthin felszívódásának mértéke [8]. Szerkezetéből adódóan étkezéssel együtt érdemes bevenni, mivel zsírok jelenléte javíthatja a felszívódás mértékét [9].

Interakció más vitaminnal

A zeaxanthin más vitaminokkal és ásványi anyagokkal való interakcióját eddig nem írták le. A szerkezetéből fakadóan viszont ennek az anyagnak is tulajdonítanak antioxidáns hatást. Az oxidatív stressz során reaktív oxigén- és nitrogén eredetű szabadgyökök képződnek, amelyeket az antioxidánsok hatástalanítanak. A sejtekben lezajló oxidációs és redukciók reakciók révén (pl.: sejtlégzéskor, értáguláskor) a szabadgyökök képződése folyamatos. Egészséges szervezetben a szabadgyökök képződésével egyensúlyban van a keletkező antioxidánsok mennyisége is. Azonban több vizsgálatban is megfigyelték, hogy betegség esetén a szabadgyökök képződése és az antioxidáns rendszer egyensúlya felbomlik, a szervezet károsodhat [10].

Zeaxanthin túladagolása

Ahogyan fentebb említésre került, az EFSA-hoz benyújtott adatok alapján 0,75 mg/testtömeg kg napi mennyiség is tolerálható embereknél. Állatkísérletekben pedig már napi 150 mg ártalmatlanságát is igazolták [1].

Az EFSA-hoz benyújtott tanulmányok alapján napi 20 mg-os dózisig nem okoz mellékhatásokat, illetve egyéb egészségügyi kockázat megjelenése sem valószínű, így alkalmazása preferáltabb, az A-vitaminhoz viszonyítva. Utóbbi vitamin dohányosoknál való alkalmazása a tüdőrák kialakulási kockázatát növelheti néhány nemrég megjelent tanulmány adatai alapján [11-12].

Irodalomjegyzék

  1. Statement on the safety of synthetic zeaxanthin as an ingredient in food supplements. EFSA Journal 2012;10(10):2891
  2. Neil M Bressler: Age-Related Macular Degeneration Is the Leading Cause of Blindness. JAMA The Journal of the American Medical Association 291(15):1900-1.
  3. Delcourt C, Carriere I, Delage M, Barberger-Gateau P and Schalch W, 2006. Plasma lutein and zeaxanthin and other carotenoids as modifiable risk factors for age-related maculopathy and cataract: the POLA Study. Investigative Ophthalmology and Visual Science, 47, 2329-2335.
  4. Gale CR, Hall NF, Phillips DI and Martyn CN, 2003. Lutein and zeaxanthin status and risk of age-related macular degeneration. Investigative Ophthalmology and Visual Science, 44, 2461-2465.
  5. Schaeffer, T.L.; Tyczkowski, J.R.; Parkhurst, C.R.; Hamilton, P.B. Carotenoid composition of serum and egg yolk of hens fed diets varying in carotenoid composition. Poultry Sci.1988 1988, 67,608–614
  6. Handleman, H.;  Nightingale,  Z.D.;  Lichtenstein,  A.H.;  Schaefer,  E.J.;Blumberg,  J.P.Lutein and zeaxnathin concentrations in plasm afterdietary supplementation with egg yolk. Am. J. Clin. Nutr. 1999, 70,247–251.
  7. US Department of Agriculture, Agricultural Research Service. USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 21. 2008. Available at: http://ndb.nal.usda.gov//. (letöltve: 2016.07.15.)
  8. Bone, R.A.; Landrum, J.T.; Fernandez, L.; Tarsis, S.L. Analysis of macular pigment by HPLC: Retinal distribution and age study. Invest. Ophthalmol.Vis. Sci. 1988,28, 843–849.
  9. El-Sayed M. Abdel-Aal, Humayoun Akhtar, Khalid Zaheer, Rashida Ali: Dietary Sources of Lutein and Zeaxanthin Carotenoids and Their Role in Eye Health. Nutrients 2013, 5, 1169-1185.
  10. Matsuo M. and T. Kaneko. 2000. The chemistry of reactive oxygen specieses and related free radicals. In: Free Radicals in Exercise and Aging, Radák Zs. (ed.),Human Kinetics, Chapter 1. pp.1-34.
  11. Shekelle, Shuguey Liu, WillamJ. Raynor JR, Mark Lepper, Carol Maliza, ArthurH. Rossof, Oglesby Paul, AnneMacmillan Shryock, Jeremiah Stamler: Dietary Vitamin A and risk of cancer int he western electric study. The Lancet, 1981,318:1185-1190
  12. The Alpha-Tocopherol Beta Carotene Cancer Prevention Study Group, 1994. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. . N Engl J Med, 330, 1029-1035.

 

Az összefoglaló a fellelhető szakirodalmi forrásanyagok felhasználásával, a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint készült. Az anyag zárásának időpontja: 2017. május 26. A  leírásban található információk nem helyettesítik az egészségügyi szakemberek tanácsait! Személyre szabott javaslatokért, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!