Kézenfekvő lehetőségek:

Nincs társad. Na ez egyszerűnek tűnik, de mikor válaszd ezt a lehetőséget? Akkor, ha nem bízol senkiben és elég sok pénzed van ahhoz, hogy fel tudjál venni olyan alkalmazottakat, akik meg tudják oldani a feladatokat, vagy egyszerűen nem tudod átadni a feladatokat, mert olyan specifikus, hogy csak te tudod elvégezni azokat.
Tipikus példa a társ nélküli vállalkozásra az ügyvéd, könyvelő, orvos, virágos, kőműves, fodrász, vagyis a szakmák művelői. Ezekből a vállalkozási formákból rengeteg féle van, de ezekből csupán a klasszikus tevékenység végzéséből nem lesz soha nagy vállalkozásod.
Érdemes elgondolkodni ezen a kérdésen tényleg akarod, hogy nagy céged legyen? Vagy inkább olyan vagy, mint a festőművész, aki azt élvezi a legjobban, ha műtermében egy kellemes háttérzene mellett festegeti a képeit, és nagy duzzogva eladja egy galériának, amikor kérik tőle. Az egyéni vállalkozások kinőhetnek társas vállalkozássá, ha okosan építed a kuncsaft körödet. Először felveszel egy kezdőt, akit kitanítsz a szakma fortélyaira, majd esetleg ezt a létszámot kibővíted egy asszisztenssel, vagy adminisztrátorral. De nézzük azt, ha van sok pénzed és nem akarsz társakat. Ebben az esetben jól kell kiválasztanod a csapatodat, rendelkezni kell elegendő készpénzzel, hogy átvészeld a kezdeti nehézségeket. Azoknak ajánlom a társ nélküli vállalkozási formákat, akik eleve nem akarnak nagy céget létrehozni, vagy már elég erősek ahhoz, hogy nagy céget hozzanak létre saját erőből. Ritkán a zseniális ötlet is elegendő ahhoz, hogy társ nélküli vállalkozást indíts el.
A társulásnak az alapja a feltétlen bizalom. A bizalom megteremtését a vállalkozás alapításakor viszonylag könnyű megteremteni, mert még nincs igazából tét, de ha indul a vállalkozás a cég fejlődésével párhuzamosan a bizalom légkörét egyre nehezebb megőrizni, ezért folyamatos erőfeszítéseket kell tenni.

Ha nincs társad és nem is akarod, hogy legyen

Ebben az esetben is szükséged van arra, hogy legyen melletted egy olyan megbízható ember, akivel meg tudod osztani a gondolataidat. Ez a személy lehet professzionális tanácsadó coach, akinek ez tanult szakmája. De ha kezdő vállalkozó vagy vállalkozó jelölt vagy, akkor ilyen szintű tanácsadóra még biztosan nincs pénzed, és ingyen kell hozzájutnod.
Ki legyen a tanácsadód? Nézzél szét a közvetlen környezetedben, és írd össze azoknak az ismerőseidnek a listáját, akikre valamilyen szempontból felnézel. Néhány segítő gondolat, hogy kik jöhetnek szóba. Nézzük a rokonokat, úgy tűnik, hogy a rokonokban feltétel nélkül megbízhatsz, hiszen családon belül marad minden. A rokon tanácsadóval a következőekre kell figyelned. Előfordulhat, hogy a keresztapa effektusba esel, és az veszed észre, hogy máris behálózott a jól működő szervezetébe, és kiszolgáltatottá válsz, mert a gépezet elkezd téged foglalkoztatni. De ez még nem igazi vállalkozás, hiszen majdnem ugyanaz, mintha beállnál egy céghez dolgozni, csak a különbség az, hogy ebből a családi kötelék miatt nehezen tudsz szabadulni.
Barátok azért vannak, hogy megosszuk velük gondjainkat, és aggodalmainkat. A jó barát nagy segítség lehet, ha ő maga is már vállalkozó. Amire figyelned kell ebben az esetben az, hogy nem mindenki igaz barát, és lehet, hogy beáldozza a barátságotokat, azért, hogy lenyúlja az ötletedet, mert frankón illeszkedik az ő elképzelései közé. Sőt még ennél lehet rosszabb is a helyzet, hogy a közös beszélgetések során igazából sajátjának érzi a gondolatot, és téged fog tolvajnak tartani.
A legjobb módszert a tanácsadó megkeresésében úgy gondolom az, ha felkérsz valakit, akihez hasonló te is szeretnél lenni, és bátran bekopogsz hozzá és őszintén elmondod neki, hogy egy ötleted alapján vállalkozásba szeretnél fogni, és megkéred, hogy segítsen. Meg fogsz lepődni, biztos vagyok benne, hogy nem fognak visszautasítani, hiszen mindenki, aki saját erejéből jutott fel a csúcsra tudja, hogy milyen rögös az ide vezető út, de ugyanakkor tudja, hogy vad tájakon felfelé száguldani sokkal jobb, mint mindig a kitaposott ösvényen hajtani. Jól járd körbe a kiválasztottadat, készülj fel a cégéből és a karrierjéből, már a felkészülés során is sokat fogsz tanulni. Elképzelhető, hogy ha nagyon belelkesedik a terveidtől, akkor fel fogja még azt is ajánlani, hogy beszáll a cégedbe. Ezt ne utasítsd vissza, de mindenképpen kisebbségi részesedést ajánlj fel neki jelentős anyagi támogatás ellenében.
A jó tanácsadó sokat kérdez, te pedig a jó kérdésekből magad fogod megoldani a problémákat. Ne bízz az olyanokban, akik azt mondják, hogy úgysem sikerül vagy azt, hogy erre még nem érett meg a helyzet, vagy válaszd inkább a biztos utat. Több tanácsadód is lehet a vállalkozásod során, aki atyai jellegű jó tanácsokkal lát el.