1. Gondold át hány kilót szeretnél lefogyni és mennyi idő alatt. Annak van realitása, ha heti 1-1,5 kg-nál többet nem akarsz leadni. Tűzd ki a kezdés időpontját és vezess naplót a súlyodról. A mérést tized kilogramm pontossággal végezd, a napnak mindig ugyanabban a szakaszában.
  2. Tervezd meg a heti étkezési menüdet. Legyen legalább mindig egy héttel előre leírva, hogy mit fogsz enni a következő hét nap során. Étkezz naponta minimum ötször. Azt, hogy mit egyél egy másik külön írásban fogom ismertetni. De itt már megjegyzem, hogy a szénhidrátot gyakorlatilag teljesen ki kell hagynod, ha tisztességes eredményeket akarsz elérni. A szénhidrátok a következő ételekben vannak nagy mennyiségben: kenyér, sütemény, üdítőital, burgonya, tészta, csokoládé, cukorka, szárított gyümölcs.
  3. Kerüld az alkohol minden formáját. Ha véletlenül olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem tudod visszautasítani az alkoholfogyasztást, akkor igyál fehér bort vagy rozét, de minimum háromszorosára hígítsd fel vízzel.
  4. Minden étkezés előtt igyál három deci vizet. Ez feltölti gyomrodat, és kevesebb táplálék bevitellel már közelebb állsz a jóllakottsághoz. A folyadék segíti a veseműködésedet és a salakanyagoktól való megszabadulást is felgyorsítja.
  5. Ülve egyél mindig, és lehetőleg a lakásnak ugyanazon a pontján. Ezzel megakadályozod a nassolást, mely könnyen kísértésbe visz TV nézés, olvasás és egyéb tevékenységek során.
  6. Készítsd el a következő étkezésre való ételt, közvetlenül azután, hogy befejezted az aktuális étkezést. Azaz, ebéd után készítsd össze az uzsonnádat.
  7. Dobj ki minden olyan készételt, amely hízlal, vagy add oda annak, aki sovány. Ürítsd ki a hűtőd, és töltsd fel egészséges táplálékokkal. Ne tarts otthon semmilyen csokoládét, cukorkát, ropit, rágcsálni valót. Vásárolj piacon, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt.
  8. Fokozd a fizikai aktivitásod idejét és intenzitását. Néhány nagyon egyszerű példát bemutatok. Menj mindig lépcsőn, ne használj liftet. Szállj le a buszról egy megállóval hamarabb. Tekintsd sportnak a házimunkát, és végezd intenzíven. (Vasalás, porszívózás, szemétlevitel, kerti munka)
  9. Ha teheted iratkozz be edzőterembe és kérj olyan edzéstervet, amely a zsírégetést fokozza. Óvatosan emeld az edzés intenzitását, nehogy lesérülj, vagy gyorsan kiégj. Ez egy életre szóló program. Ha nem tudsz edzőterembe járni, akkor kezdj el sétálni, kocogni, futni, úszni vagy kerékpározni. Kezdheted napi öt perccel, de egy óránál többet nem érdemes ezzel töltened. Legyen meg a heti minimum három olyan alkalom, amikor a sportolástól alaposan megizzadsz.
  10. Kérd meg a családtagjaidat, barátaidat, munkatársaidat, hogy segítsenek a fogyókúrában. Kérd meg, hogy ne kínáljanak kalóriadús ételekkel, viseljék el, ha néha ingerültebb vagy, tartsanak veled az edzéseken. Keress egy mentort, akinek elmondhatod a problémáidat, és a nehéz órákban bíztat.
  11. Fogyassz elegendő rostos táplálékot, hogy legyen minden nap székleted. Ajánlom a korpát, és a teljes kiőrlésű gabona ételeket, de csak reggel. Télen egészítsd ki multivitaminnal a diétádat, mert könnyen kifut a szervezetünk a szükséges vitaminokból és nyomelemekből. A bélflóra egyensúlyának fenntartása érdekében fogyassz probiotikumot tartalmazó étrend kiegészítőt. Ajánlom a Re+General, és a Pro+Biotikum termékeket. A probiotikumban lévő baktériumok hozzájárulnak a táplálékok megfelelő feldolgozásához és a normál bélműködéshez.
  12. A legfontosabb a cél. Képzeld el magad az ideális testsúlyoddal, és társíts hozzá egy olyan jutalmat, amelyre régen készülsz vagy vágysz. Ez lehet egy új ruha, egy utazás, vagy egyszerűen az egészségesebb élet. Keress magadról egy korábbi fényképet, amikor elégedett voltál a testsúlyoddal, ha ilyen nincs, keress egy újság képet, akire hasonlítani szeretnél, ezt hűtőmágnessel tedd fel a hűtőd ajtajára.

Az ideális testsúly megtartása nem csak a szív-érrendszeri betegségek, és a cukorbetegség megelőzésében illetve visszafordításában játszanak szerepet, hanem a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát is csökkentik., nem beszélve az ízületek és csontok terheléséről.

Dr. Jójárt Ferenc