A jó öreg Jocky Ewing mondta a Dallas legutóbbi részében, hogy „a várakozás megöli az üzletet”. Ez bizony így van. Ne késlekedj, vágj bele most, holnap már egy nap hátrányban leszel önmagadhoz, de lehet, hogy a konkurensedhez képest is.

A világon mindannyian egy nagy globális információforrásból táplálkozunk. Ezzel azt akarom mondani, hogy ugyanazokat a dolgokat tanuljuk az iskolában, ugyanazokat a filmeket nézzük, ugyanarra a koncertre járunk, ugyanazt a könyvet olvassuk, ugyanazt a ruhát tartjuk szépnek, és így tovább. Nincsenek nagy különbségek az információszerzésben.

Ha elég nyitott vagy a nagyvilágra, és elég széles a látóköröd, akkor egy picivel több jut be hozzád, és ha elég bátor vagy az új dolgokra, akkor egy picivel hamarabb vágsz bele, mint a többiek.

Ez a vállalkozó és a többiek közötti különbség. Mivel nagyon hasonló az elménkbe bejutó inputok összessége, ezért nagyon hasonló az outputok összetétele is. Ez azt jelenti, hogy ha te ki tudsz találni valamit, akkor azt más is ki tudja találni. Én ezt a kérdést úgy fogalmazom meg, hogy azt feltételezem, hogy amikor belekezdek valami újba, akkor már valaki előttem elkezdett ugyanazon a projekten dolgozni.

Ezt hívom hasonló input, hasonló output szabálynak. Tehát minden nagy ötlet több embernek az eszébe jut egyszerre, a kérdés az, hogy ki csinál belőle üzletet.

Kezdd el most, és csinálj belőle Te üzletet. Ne törődj azzal, hogy esetleg más is csinálhatja, egy kis verseny arra fog sarkalni, hogy alaposabban, jobban és gyorsabban végezd a munkád.

A győzteseket az különbözteti meg a vesztesektől, hogy a győztesek megteszik azt is, amit a vesztesek nem.

Ha annyira új az ötleted, hogy a világon még senki nem kezdett ilyesmibe, akkor vagy nem vagy elég tájékozott vagy zseni vagy. Valljuk be, az előbbire nagyobb az esély.

Gyakorlatban mit jelent a késlekedés? Ha egy hétnél tovább kell valakire vagy valamire várnod, akkor addigra lelohad a lelkesedés. Ha már benne vagy valamiben nyakig, akkor úgyis kivárod azt a pár napot, amire megérkezik a megfelelő lehetőség.

 Elmesélem az egyik vállalkozási ötletemet, amelyet közel négy éve találtam ki.

Feleségem biztatott, hogy vágjunk bele a felnőttkori őssejt kezelések alkalmazásába, mert szerinte ez lesz a jövő nagy egészségügyi durranása. Nekem is tetszett a gondolat ezért elhatároztam, hogy valahogy meg fogom valósítani. Megígértem neki, mert nem akartam erről a vonatról lemaradni. Elkezdtem beszélni erről a lehetőségről a baráti köreinkben és kutattam a témával kapcsolatos impulzusokat.

Hihetetlen volt számomra, hogy a lehetőségek kapui sorra nyíltak meg és csak be kellett sétálni rajtuk. Miután eldöntöttem, hogy meg fogom valósítani az ötletet, olyan sebességgel jöttek a megoldások, hogy magam is megrettentem tőle, biztos voltam benne, hogy nem létezhet ennyi véletlen egybeesés.

Plasztikai sebész barátommal részt vettem egy kongresszuson, ahol a világ minden tájáról érkező orvosok tartottak beszámolót a kezdeti felhasználási lehetőségekről. Majd megjelent nálam egy ismerősöm, aki ismertetett egy olyan pályázatot, amelynek segítségével megtervezhetővé vált a szövetbankhoz szükséges épület. Ezután olyan kutatókkal hozott össze a sors, akik kezdeti tanácsokkal tudtak ellátni. Ezt követően, szinte beesett hozzám egy amerikai cég képviselője, aki a pontos technológiát tálcán kínálta. Mindezek ellenére, számos akadály is gördült az utunkba, de miután feleségemmel együtt szilárdan eltökéltek voltunk, minden akadályra viszonylag gyorsan született megoldás. Közösen megalakítottuk a céget a feleségemmel és a plasztikai sebész barátommal, kiváló munkatársakat találtunk a cég menedzseléséhez, úgy jöttek sorba a segítségek, hogy minden mindig befutott, amikor kellett. Sajnos a végén a bürokrácia egy évre lelassította az engedélyezési folyamatot, de büszkén elmondhatjuk, hogy mostanra van egy működésre kész, engedélyekkel rendelkező felnőttkori szövetbankunk, ahol mindenki letárolhatja azokat a sejtjeit, amit a jövőben felhasználhat, akár esztétikai beavatkozásokra (arcfiatalítás, mellnagyobbítás), vagy esetleg terápiás céllal (pl.: szívinfarktus után a szívizom regenerációja).

www.genimplant.eu

Menet közben többször úgy éreztem, hogy a fene vigye el, hogy belevágtam ebbe a küzdelembe, de most, hogy minden együtt áll, boldogan mondhatom, hogy megérte. Ha annak idején késlekedek az indulással, akkor lemaradunk erről a vonatról. Ezt a történetet természetesen más típusú vállalkozásokra is számtalan esetben hallottam már. Sikeres vállalkozók mesélték, hogy szinte tudatlanul, egy eszmétől felfűtve vágtak bele egy gondolat vagy ötlet megvalósításába, majd szépen sorban követte minden. Ha tiszta koncepcióval rendelkezel és nem másoktól történő üzleti lopáson alapul az ötleted, akkor ez veled is meg fog történni.

Cselekedj most, gondolkodj holnap!

 

Dr. Jójárt Ferenc