Sokan nem tudják, hogy a vércukorszint egy folyamatosan mozgó érték. Az alacsony vércukorszint az éhségérzet egyik legfontosabb szignálja, tehát amikor leesik, azonnal éhesek vagyunk és ellenállhatatlan vágyat érzünk valamilyen táplálék elfogyasztására. Minél édesebb egy táplálék, annál több cukrot tartalmaz.

A tészták és kenyérfélék valamint a burgonya is sok szénhidrátot tartalmaznak, amelyek viszonylag gyorsan lebomolva magas vércukorszintet eredményeznek. Ezt követően pedig az inzulinszint hirtelen megemelkedik, és elkezdi segíteni a sejteket, hogy felvegyék a vércukrot és bedolgozzák a vérből. Tehát minél többet eszünk, annál éhesebbek leszünk 2-3 óra múlva. Ha túl sok cukor kerül a szervezetbe, akkor ahelyett, hogy elégetnénk, és energiaforrásul szolgálna, raktározásra kerül, melynek végső formája a zsír. Tehát az egyik lehetőség a fogyásra, ha gyakrabban eszünk és keveset, és ilyen alkalmakkor olyan táplálékot fogyasztunk, melynek alacsony a cukor és egyéb szénhidrát tartalma. Ezért nem fog nagyon ingadozni a vércukrunk, és nem leszünk éhesek.

A króm egy olyan nyomelem, amely segít szabályozni a vércukorszintet, a króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához.

Dr. Jójárt Ferenc