Az ma már nem ismeretlen senki számára, hogy a probiotikumok nagyon hasznosak a bélrendszernek, de ezen kívül számos más előnyt biztosítanak a szervezetünk számára. A gyulladáscsökkentés és az immunrendszer működésének fokozása is a probiotikumok jótékony hatásai közé tartoznak. Mindegy, hogy a probiotikumokat kefir, joghurt, tejföl vagy egyéb gyógyhatású termékek, étrend-kiegészítők formájában  (Pl.:Pro+Kid, Re+General, Pro+Biotikum) juttatjuk be a szervezetbe, az a fontos, hogy kellő mennyiségben tudjuk biztosítani a napi táplálkozás során.

 

A probiotikum segíti az emésztést. Egészséges emésztő rendszer nincs megfelelő probiotikumok jelenléte nélkül. A probiotikumok tulajdonképpen barátságos (nem kórokozó – jótékony) baktériumok,  azzal is segítik az emésztést, hogy kiegyensúlyozzák a béltraktus pH-ját, ezzel kedvezőtlen környezetet alakítanak ki a kórokozó baktériumok számára.  A stressz és az alváshiány már önmagában felborítja a jó és rossz baktériumok arányát a belekben. Ez a tény már önmagában nélkülözhetetlenné teszi a probiotikumokat az általános jó egészség megőrzéséhez, és az emésztési problémák elkerüléséhez.

 

A probiotikumok erősítik az immunrendszert. Hasonlóan az A, C és E vitaminokhoz a probiotikumokról is megállapítást nyert, hogy segítik az immunrendszer működését. Az autoimmun és az allergiás megbetegedések egyre gyakoribbak,  modern immunrendszerünk nincs kellően kitéve a patogén baktériumok támadásainak, mert mesterséges környezetben élünk. A barátságos, jótékony hatású baktériumok segítenek az immunrendszer éberen tartásában. Az eddigi kutatások alapján kezd nyilvánvalóvá válni, hogy a probiotikumok az egyszerű megfázás megelőzésében is segíthetnek.

 

A probiotikumok csökkentik az ízületi gyulladás mértékét. Egy tanulmány, melyet az Arthritis Foundation végzett el, igazolta, hogy a probiotikum jellegű baktériumok csökkenthetik az arthritis ízületi gyulladás) mértékét. Hozzájárulhatnak a bélgyulladás enyhüléséhez, amelyet az IBS okoz.

 

A probiotikumok csökkentik a “rossz koleszterin” (LDL koleszterin) szintjét. Ha valakinek magas a koleszterinszintje, ideje, hogy gondoskodjon a probiotikumok beviteléről is. A tanulmányok bebizonyították, hogy a probiotikumok csökkenthetik a koleszterinszintet, ezzel áttételesen hozzájárulnak a szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

 

A probiotikumok megelőzik az élesztő gomba (candida albicans) fertőzések kialakulását. Ha valakinek volt már candida fertőzése, akkor érdemes átgondolnia, hogy elegendő probiotikumot visz-e be a táplálékával. Fogyaszt-e elegendő joghurtot, kefírt, vagy a probiotikumot pótolja-e más forrásból rendszeresen. Szakértők állítják, hogy a probiotikumok szájon át történő rendszeres fogyasztása segíti feltölteni a hüvelyt hüvelyvédő baktériumokkal. Ez a folyamat segíti a normál hüvelyflóra fenntartását, és így végső soron csökkentheti az esélyét a hüvelyi candida fertőzéseknek.

 

A probiotikumok csökkentik az antibiotikumok mellékhatásait. Az antibiotikumok nagy mértékben hozzájárulnak bizonyos betegségek gyógyításához, de a mellékhatások sokszor nagyon kellemetlenek lehetnek. Sok antibiotikum felboríthatja a bélrendszer mikrobiológiai egyensúlyát, ezzel kedvező terepet biztosítva a kórokozó baktériumok és a candida elszaporodásának, melyek gyakran nehezen kezelhető hasmenést eredményeznek. Az antibiotikumot együtt szedve a probiotikummal csökkenthetőek ezek a tünetek, így a hasmenés is. Csupán arra kell figyelni, hogy az antibiotikumot és a probiotikumot néhány óra különbséggel vegyük be, hogy az antibiotikum ne pusztítsa el a probiotikumban lévő hasznos baktériumokat.

 

A probiotikumok kiválasztásánál érdemes arra figyelni, hogy mekkora mennyiségben tartalmazza a baktériumokat, mivel a csíraszámban nagyok lehetnek a különbségek, valamint célszerű a megfelelő összetételű probiotikumot kiválasztani, mert más-más életkorban és élethelyzetben más-más összetételű probiotikumra van szükség. Vannak olyan probiotikumok, melyeket kimondottan gyermekek számára fejlesztettek ki, illetve hamarosan elérhető lesz Magyarországon is a hüvelyflóra egyensúlyát biztosító szájon át szedhető probiotikum is. Léteznek már kimondottan súlyos betegségek mellé ajánlott probiotikumok, melyek az immunrendszer védelmét támogatják és a betegségek progresszióját akadályozzák. A speciális, mindennapi alkalmazásra fejlesztett probiotikumok segítik fenntartani szervezetünk napi egyensúlyát.

 

Dr. Jójárt Ferenc