A döntés szabadsága minden emberben ott kell, hogy legyen. Meghátrálás-feladás VAGY elfogadás-továbbfejlesztés, ennek a kétféle attitűdnek a megértése a sikerhez vezető első és egyik legfontosabb lépés.

Kihívásokkal teli világunkban ezzel a felvetéssel nap mint nap találkozunk. Nagyon sokakat hallok panaszkodni a közvetlen környezetükkel kapcsolatban. Ilyeneket mondanak: „szar a melóm, keveset keresek, szemét a főnököm, sok a munka, rosszak az árfolyamok, nagy a túljelentkezés, az a baj, hogy…”. Ugye ismerősek ezek a mondatok? Sajnos túl sokat használjuk a negatív kommunikációnak ezt a láncolatát.

A negatív kommunikáció egy egyre szűkülő kört alkot körülöttünk.

SENKI nem kíváncsi a rossz hírekre. Ha negatív kommunikációval kezdjük mondandónkat, akkor már el is akad a beszélgetés folyamata, vagy jobb esetben a másik félből sajnálkozást váltunk ki, melyben ő is elkezdi okolni a világ folyását. A negatív kommunikáció felőrli a személyiségünket, és az a vidám gyerek, aki voltunk, eltűnik, helyette egy morcos, gondterhelt, kellemetlen alak lesz belőlünk.

Természetesen mindenkinek vannak gondjai és nehézségei, de a választás szabadsága bennünk van, hogy ezt hogyan éljük meg és hogyan kommunikáljuk. A sorozatos negatív kijelentések lerombolják a teljesítményt, a célok feladására kényszerítenek bennünket. Először csak a halogatás jelenik meg, majd az ígérgetés, majd az elkerülő magatartás az aggódással együtt. A pozitív stressz helyett megjelenik a szorongás, az álmatlanság, pótcselekvések (nassolás, cigizés, italozás, rosszabb esetben drogok). Ez az egyszerű képlete a vesztes szindrómának. Változtassunk kommunikációnkon, kezdjük el most. Amikor valaki megkérdezi Tőled mi újság van, hogy vagy, akkor NE a szokásos panaszáradatot zúdítsd embertársadra, hanem mond azt, hogy milyen kellemes élményben volt részed az utóbbi napon. Még akkor is, ha nem pont így érzel. (Bár megjegyzem nincs igazad, mert biztosan történt veled valami jó dolog.) Mosolyogj rá a szembejövőre. A régóta halogatott dolgaidat írd össze és kezdd el megvalósítani azokat. Meglátod, már attól jobban érzed magad, ha a feladat listát összeállítod. Fogadd el helyzeted, és ne a könnyebb meghátráló és feladó magatartást válaszd, hanem tegyél meg mindent, hogy a jelenlegi helyzeted jobb legyen. Ha úgy érzed, hogy MINDEN tőled telhetőt már megtettél, csak akkor lépj tovább. A feladás, megfutamodás nagyon könnyen rossz szokásunkká alakulhat, mely az élet igazán nehéz döntéseinél is elő fog jönni.

 A győzteseket az különbözteti meg a vesztesektől, hogy azt is megteszik, amit a vesztesek nem.

Viselkedj már most úgy, amilyen lenni szeretnél. Gyorsabban azzá tudsz válni, mint gondolnád. Tegyél helyzeted javítása érdelében. Először is kezdd a külsőddel. Öltözz fel szépen, elegáns, tiszta és szép ruhába. Menj el fodrászhoz, ha kell fogorvoshoz. Vess számot a rajtad lévő kilókkal és táplálkozz egészségesen. Mozogj többet! Már az is több mozgásnak számít, ha egy megállóval előbb szállsz le a villamosról.

A világ azé, aki élvezni tudja. Kérlek, ne add fel, ne lépj le a feladatok elől, a probléma nem a környezetedben van, hanem Benned. Először magadon változtass, és a környezeted meghálálja.

Ha tetszett az írásom, akkor kérlek, nyomj egy like-ot és oszd meg, hátha másoknak is erőt ad.

 

Dr. Jójárt Ferenc