A tükör előtt állva is formálhatunk véleményt arról, hogy ideálisnak tartjuk-e testsúlyunkat, de ha ennél objektívebb mérlegre szeretnénk állni, számoljuk ki testtömegindexünket (TTI).

Léteznek más számítási módok is, de a táplálkozási szakemberek jelenleg ezt a számítást tartják az egyik legmegbízhatóbb módszernek.

A TTI (angolul: BMI = Body Mass Index) mutatja a testsúlyod és a magasságod arányát. A TTI kiszámolása alapján megtudhatod, hogy megfelelő-e az aktuális testsúlyod vagy jobb lenne változtatni rajta. A számítást a következőképp tudjuk elvégezni:

 

TTI=testtömeg (kg) / testmagasság2 (m2)

 

Testtömegindex (kg/m²) Testsúlyosztályozás
< 16 súlyos soványság
16 – 16,99 mérsékelt soványság
17 – 18,49 enyhe soványság
18,5 – 24,99 normális testsúly
25 – 29,99 túlsúlyos
30 – 34,99 I. fokú elhízás
35 – 39,99 II. fokú elhízás
≥ 40 III. fokú (súlyos) elhízás

A kapott szám alapján könnyen eligazodhatunk az alábbi táblázatban:

 

Amennyiben többletsúllyal rendelkezünk, észrevehetjük magunkon, hogy már attól megfájdul a térdünk, ha sietni kell reggel a buszra vagy ha hosszabb sétára indulunk. Minden egyes lépésnél testsúlyunk 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál ez még ennél is több: súlyunk 3-4-szerese. Ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek vannak kitéve az ízületeink, milyen lehet a hatása annak, ha túlsúllyal küzdünk?

Az elhízás számos egészségügyi problémát is okozhat Önnek. Nagyon megterhelik a szervezetét azok a felesleges kilók, amit cipelnie kell. Emellett rengeteg különböző fájdalmat is érezhetnek azok, akiknek a súlya jóval az ideális fölött van.

Mi fájhat a túlsúly miatt? – Tulajdonképpen bármi, de főleg a lábak, a csípő és a gerinc szokták megsínyleni a túlsúlyt, hiszen ezek azok a testrészek, amelyeknek tartani és hordozni kell az egész testet. Gyakori a térdfájdalom, a csípőfájdalom, a gerincfájdalom, de a boka és a lábfej is érintett lehet.

Mit tehetünk ilyenkor? Keressünk egy hosszú távon is tartható diétát, mely segít lefaragni a kilókból. Tegyünk egyszerű lépéseket, menjünk gyalog munkába, vagy szálljunk le 2 megállóval hamarabb a tömegközlekedésről. Keressünk a testalkatunkhoz illő sportot és illesszük be az életvitelünkbe. Támogassuk ízületeinket és a porcokat speciálisan erre a területre ható készítményekkel. Testünk meghálálja a rá fordított figyelmet és gondoskodást.