A B6-vitamin a vízoldható vitaminok közé tartozik. Külleme fehér vagy csaknem fehér kristályos por. Kémiai szerkezetét tekintve három típusát különböztetjük meg: piridoxin, piridoxál, piridoxamin, illetve ezek aktív formáit. [1] Mindez a hat típus megtalálható élelmiszerekben. [2-10] Az aktív formák a szervezetben különböző metabolikus reakciókban vesznek részt koenzimként.
Szervezetben betöltött szerepe
A B6-vitamin foszforilált formája (a piridoxál-5’-foszfát) számos enzim koenzimje. [11] A hemoglobin-szintézis keretében a B6-vitamin hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez.
Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, fontos szerepe van a normál fehérje- és glikogén- anyagcserében és homocisztein-anyagcserében.
A sejtek normál energiatermelő-folyamataiban és anyagcseréjében való szerepe alapján hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
Az idegrendszer működésében betöltött szerepe miatt számos gyógyszer és étrend-kiegészítő van a piacon. A B6-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez. Szerepe van a normál pszichológiai funkció fenntartásában, a fáradtság és a kifáradás csökkentésében. Emellett hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához.
Hiánya
Manapság B6-vitamin hiánya ritka, köszönhetően, hogy számos táplálékból pótolható a napi szükséglet. Hiány a B6-vitamin elégtelen bevitele, felszívódási zavara, fokozott igény vagy kórosan megnövekedett szükséglet (ún. piridoxin dependencia) miatt alakulhat ki.
Emellett dohányzás, kávé, alkohol, fogamzásgátló tabletta szedése következtében is létrejöhet vitaminhiány.
B6-vitamin hiányában az aminosavak metabolizmusa, a nukleotidok szintézise, ebből következően pedig az DNS és RNS szintézise is sérül. Főképp a gyorsan osztódó sejtek érintettek, mivel a hiány következtében a sejtek (vérsejtek, bőr, nyálkahártyák) nem szaporodnak. Ez különböző bőrproblémákat (pl. ekcéma, seborrheás dermatitisz), vérszegénységet, a görcsküszöb csökkenését, idegrendszeri problémákat (gyengeség, levertség, stb.)okozhat.
B6-vitamin túladagolása
Vízoldékony vitamin lévén nem lehet túladagolni. A felesleg vizelettel távozik a szervezetből [12], de kis mennyiségben tárolódik a májban (kb. 2 hónapig).
A B6-vitamin nagy adagokban (100 mg/ nap), hosszútávon történő (több hónapig, esetleg évekig) adagolása kerülendő, mivel neuropathiát okozhat, vagy akár neurotoxikus hatású is lehet. Tünetei: zsibbadtság, helyzetérzékelés zavara, végtagok remegése és koordinációs zavar.
B6-vitamin adagolása
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által meghatározott ajánlott napi beviteli érték 1,4 mg naponta felnőtteknek. A biztonságos napi legfelső beviteli mennyiséget az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 25,0 mg-ban, határozta meg. [13]
Gyermekek számára 1-3 éves kor között 0,5 mg/nap, később 4-6 éveseknek 0,6 mg/nap mennyiséget ajánl az EFSA tudományos tanácsa [1]. Serdülőknél, 15 éves kortól elválik a két nem igénye: férfiaknak 1,5 mg, nőknek 1,3 mg az ajánlott napi dózis..
Egyes tanulmányok szerint nő a B6-vitamin szükséglet fehérje dús táplálkozás esetén, mivel a piridoxin részt vesz az aminosavak metabolizmusában. [14-16]
Terhesség, szoptatás és a B6-vitamin
Terhesség és szoptatás alatt is javasolt a B6-vitamin magasabb dózisú bevitele, mivel a terhesség alatt a magzat szövetek igénye miatt a szervezet tartalékai kimerülhetnek. Ez a fokozott igény szoptatás alatt is fennáll, mivel az anyatejen keresztül kiválasztódik a B6-vitamin. Terhesek számára napi 1,8 mg az igény a populációs átlag szerint. [1]
Orvosi felügyelet mellett alkalmas továbbá terhességi hányinger kiegészítő kezelésére is. [17]
Forrás
A vegyes étrenddel bevitt táplálékból kb. 75%-os hatékonysággal szívódik fel a B6-vitamin.
Szinte minden zöldség tartalmaz B6-vitamint (főleg a leveles- és gyökérzöldségek), és ezen kívül még B6-vitaminban gazdag élelmiszerek a gabonafélék (teljes kiőrlésű kukorica, barna rizs, cirok, búzacsíra), hüvelyesek, diófélék, magvak, burgonya, néhány gyógynövény és fűszerek (pl. fokhagyma, curry, gyömbér), húsok, húsból készült termékek (pl. baromfi, sertés, máj), hal. [1]
Hő hatására a B6-vitamin egy része lebomlik, ezért a zöldségféléket érdemes nyersen fogyasztani, vagy kíméletes módon párolni, gőzölni.
Kölcsönhatás más tápanyagokkal
A B6-vitamin aktív formáinak metabolizmusában kofaktor szerepe van a B2-, B3-vitaminnak és cinknek. Megfigyelték, hogy nagyobb mennyiségű B2-vitamin adásakor emelkedik a B6-vitamin koncentrációja is. [18]
Egyes gyógyszerek hatékonyságát gyengítheti: például a Parkinson-kór kezelésére adható levodopával együttadását kerülni kell, mivel a B6-vitamin fokozza a levodopa lebontását, így gyengíti annak a hatását. Egyes vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátló tabletták, epilepszia kezelésére szánt szerek, több ízületre kiterjedő krónikus gyulladás (reumatoid artritisz), vagy nehézfém mérgezés elleni szerek szedése esetén szintén megnövekedhet a B6-vitamin igény. [17]
Irodalomjegyzék:
- EFSA Journal Scientific Opinion Dietary Reference Values for vitamin B6
- Gregory JF 3rd and Feldstein D, 1985. Determination of vitamin B6 in foods and other biological materials by paired-ion high-performance liquid chromatography. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 33, 359–363.
- Gregory JF 3rd and Sartain DB, 1991. Improved chromatographic determination of free and glycosylated forms of vitamin B6 in foods. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 39, 899–905
- van Schoonhoven J, Schrijver J, van den Berg H and Haenen GRMM, 1994. Reliable and sensitive HPLC method with fluorometric detection for the analysis of vitamin B6 in foods and feeds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42, 1475–1480
- Bognár A and Ollilainen V, 1997. Influence of extraction on the determination of vitamin B6 in food by HPLC. Zeitschrift feur Lebensmitteluntersuchung und -Forschung A, 204, 327–335
- IOM (Institute of Medicine), 1998. Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Food and Nutrition Board, National Academy Press, Washington, DC, USA, 591 pp.
- Valls F, Sancho MT, Fernandez-Muino MA and Checa MA, 2001. Determination of vitamin B(6) in cooked sausages. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 38–41
- Kall MA, 2003. Determination of total vitamin B6 in foods by isocratic HPLC: a comparison with microbiological analysis. Food Chemistry, 82, 315–327
- Viñas P, Balsalobre N, L_opez-Erroz C and Hern_andez-C_ordoba M, 2004. Determination of vitamin B6 compounds in foods using liquid chromatography with post-column derivatization fluorescence detection. Chromatographia, 59, 381–386
- Gentili A, Caretti F, D’Ascenzo G, Marchese S, Perret D, Di Corcia D and Rocca LM, 2008. Simultaneous determination of water-soluble vitamins in selected food matrices by liquid chromatography/electrospray ionization tandem mass spectrometry. Rapid Communications in Mass Spectrometry, 22, 2029–2043
- 432/2012/EU Rendelet (2012. május 16.), Melléklet: Az egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzéke (letöltve: 2017.05.16.)
- Lui A, Lumeng L, Aronoff GR and Li TK, 1985. Relationship between body store of vitamin B6 and plasma pyridoxal-P clearance: metabolic balance studies in humans. Journal of Laboratory and Clinical Medicine, 106, 491–497
- https://www.ogyei.gov.hu/nrv_es_ul_ertekek/ (letöltve: 2017.05.16.)
- Sauberlich HE, 1964. Human requirements for vitamin B6. Vitamins and Hormones, 22, 807–823
- Miller LT, Leklem JE and Shultz TD, 1985. The effect of dietary protein on the metabolism of vitamin B-6 in humans. Journal of Nutrition, 115, 1663–1672
- Hansen CM, Leklem JE and Miller LT, 1997. Changes in vitamin B-6 status indicators of women fed a constant protein diet with varying levels of vitamin B-6. American Journal of Clinical Nutrition, 66, 1379–1387
- Gyires Klára, Fürst Zsuzsanna: A farmakológia alapjai. Medicina Könyvkiadó Zrt. (2011)
- Madigan SM, Tracey F, McNulty H, Eaton-Evans J, Coulter J, McCartney H and Strain JJ, 1998. Riboflavin and vitamin B-6 intakes and status and biochemical response to riboflavin supplementation in free-living elderly people. American Journal of Clinical Nutrition, 68, 389–395.
Az összefoglaló a fellelhető szakirodalmi forrásanyagok felhasználásával, a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint készült. Az anyag zárásának időpontja: 2017. május 26. A leírásban található információk nem helyettesítik az egészségügyi szakemberek tanácsait! Személyre szabott javaslatokért, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!